Appelazijn, zelf maken met alleen appel (schillen) en water
Appelazijn is heel gezond voor je en zelfgemaakte appelazijn is ook nog eens veel beter dan de meeste azijn die je in de supermarkt kunt kopen (op enkele (biologische)uitzonderingen na). Het is lekker in de salade, je kunt het verder verwerken, het is een perfecte conditioner voor je haar, en je kunt het voor veel lichamelijke klachten gebruiken (google maar eens op appelazijn en klachten).
Benodigdheden
- hele appels of appelschillen en klokhuizen
- water
- weckpot van 1 liter
- een kaasdoek of dunne theedoek
- een stuk elastiek
Hoe maak je appelazijn?
Neem onbespoten (biologische) appels. Mijn ervaring is dat de appelazijn het beste lukt met biologische appels.
Je kunt alleen de appelschillen en klokhuizen te gebruiken (bijv. als je die over hebt na het maken van appelmoes of appeltaart) maar je kunt ook de hele appel, in blokjes gesneden, gebruiken.
Zorg dat je glazen pot brandschoon is, anders ligt schimmel op de loer. Vul de pot tot iets onder de rand met appelstukjes, schillen en klokhuizen. Schenk er water bij, tot alles onder staat. Je zult merken dat de appels de neiging hebben om te gaan drijven. Daarom kan je er het beste een glasgewicht of een klein schoteltje op de appels leggen zodat ze onder water blijven en niet bruin worden. Het risico op schimmel wordt zo ook een stuk kleiner.
Dek de pot af met een stuk kaasdoek, een dunne theedoek of een andere dunne stof en zet die vast met een elastiek.
Zo kan er wel zuurstof in de fles komen, maar geen fruitvliegjes of stof/vuil.
Tweede fermentatie
Kham gist of schimmel?
Soms ontstaat er tijdens het gistingsproces van de appels een soort van witte vlokken of film bovenop het mengsel. Dit is een kham gist en niet schadelijk. Je kan de kham eraf scheppen of met een stukje keukenrol afdeppen tot alles weg is. Soms moet je dit een paar keer herhalen. Blijft de kham terugkomen of zie je schimmel op de azijn ? Gooi je azijn dan weg en begin opnieuw. Schimmel kan je onderscheiden van kham gist doordat het harig is, in kleine eilandjes ontstaat en vaak gekleurde (meestal blauwgroene) vlekken heeft.