Gefermenteerde rode kool met appeltjes, heerlijk als salade
Deze gefermenteerde rode kool met appeltjes is niet moeilijk om te maken en leuk om zelf te doen.
Doordat deze rode kool gefermenteerd is blijft hij – zolang er geen lucht bij komt – lang houdbaar. Lekker als salade bij een warme maaltijd.
Gefermenteerde rode kool met appeltjes maken
Voor 1 weckpot van een liter of 2 weckpotten van een halve liter heb je 1 kleine rode kool nodig.
Als je geen weckpotten hebt kan je deze online bestellen maar je vindt ze tegenwoordig ook bij Xenos, Blokker, Action en steeds meer andere zaken.
De weckpot zorgt ervoor dat de gassen/lucht/overdruk die in de pot ontstaat tijdens het fermentatieproces kan ontsnappen via de rubber ring. Er kan echter geen lucht inkomen en dit is belangrijk om schimmel en bederven te voorkomen.
Wat heb je verder nodig:
- 2 kleine appels
(liefst fris-zure appels) - 10 jeneverbessen
- 1 laurierblad
- 10 gram (keltisch) zeezout of steenzout (natuurlijk zout zonder extra toevoegingen
Aan de slag
Haal de buitenste bladeren van de rode kool en bewaar deze.
Snijd de nerf er uit en als ze erg hard zijn leg de bladeren dan even in heet water; dan kunnen ze later gemakkelijker opgevouwen worden.
Snijd de kool nu in vieren en haal de witte kegelvormige nerf eruit. Dan snij je de kool zeer fijn, dit kan je ook doen met een rasp, een mandoline of een keukenmachine. Voor dit recept heb je 600 gram fijngesneden kool nodig. Doe de rode kool in een ruime kom en voeg dan 10 gram (keltisch) zeezout toe.
Kneed nu de kool goed door totdat het vocht uit de kool komt. Laat de kool dan 5 minuten staan
Schil ondertussen de appels en rasp ze, je hebt in totaal 100 gram geraspte appel nodig.
Voeg na 5 minuten de geraspte appel en de jeneverbessen toe, Meng het geheel nogmaals goed en doe de kool dan in een weckglas. Doe elke keer een laagje in het glas en duw het dan heel goed aan, er mag geen lucht meer tussen zitten want dan kan het gaan schimmelen. Halverwege tussen de laagjes doe je het laurierblad.
Vul het weckglas tot ongeveer 3 centimeter onder de rand. Als er niet genoeg vocht uit de kool is gekomen vul dit dan nog aan met zout water (los hiervoor 20 gram zeezout op in 1 liter water). Leg een opgevouwen koolblad op de kool en zet daarop het gewicht om het te verzwaren en te zorgen dat de kool onder het vocht blijft (dit kan een klein kommetje, schoteltje of een klein borrelglaasje zijn) Ik gebruik zelf glazen weckdeksels die 1 maat kleiner zijn als de weckpot die ik gebruik. Als je echt niets anders hebt kan je ook een plastic zakje met zout water vullen dit op de koolbladeren leggen. Belangrijk is dat de kool onder het vocht blijft en niet kan gaan drijven.
Maak de rand van het weckglas dan heel goed schoon, doe er de schone rubber ring omheen en sluit het glas af met het deksel en de klemmen.
Het fermentatieproces:
Zet het glas op een bordje of in een pan; want tijdens het fermentatieproces kan wat vocht tussen de ring door naar buiten komen. Dit wordt dan mooi op het bordje opgevangen. Zet het geheel nu donker weg op kamertemperatuur, de eerste paar dagen kan er een beetje vreemde geur uit de pot komen maar dat is normaal .
Na 1 week is het fermentatieproces afgesloten en kan je de potten koel en donker wegzetten (bijvoorbeeld in een kelder)
Als je de kool goed gekneed hebt dan is deze na ongeveer 6 weken genoeg gefermenteerd en geschikt om te eten. Je kunt de gefermenteerde rode kool met appeltjes ook rustig langer laten staan, de smaak zal zich dan nog verder ontwikkelen.
De gefermenteerde rode kool met appeltjes is zeker 1 jaar houdbaar zolang de potten dicht zijn.
Een open pot kan je een aantal weken goed houden in de koelkast zolang de rode kool in het sap blijft staan.
Heel gezond rauw en lekker als salade maar natuurlijk ook heerlijk gekookt (net als zuurkool) of in een ovenschotel.
Veel succes en smakelijk eten.