Gistblokjes zelf maken, met 1 zakje gist 7 x brood bakken

Deze gistblokjes zijn super makkelijk te maken en zorgen ervoor dat je altijd verse gist in de vriezer hebt liggen. Ook voor spontane broodbak acties. Daarnaast spaar je natuurlijk ook nog eens aan verpakkingsmateriaal. Ook op deze manier kan je fermenteren inzetten in je keuken.

Het is heel makkelijk, je neemt 1 zakje gist en laat dat fermenteren met bloem, suiker en water. Hierdoor vermenigvuldigt de gist zich en neemt het aantal gistculturen toe. En kan je dit mengsel invriezen in een ijsblokjesvorm waardoor je zelfgemaakte gistblokjes in de vriezer hebt die wel een paar maanden houdbaar zijn.

Ik ben op dit recept gekomen omdat hier in Duitsland (waar ik woon) er door de Coronacrisis al weken lang geen gist meer te verkrijgen is en op Duitse social media sites veel recepten de ronde doen om nu zelf je gist te maken. Omdat ik zelf ook buiten de Coronacrisis nog wel eens zonder gist zit (ik bak vaak met zuurdesem) en het mij wel handig leek om gist in de vriezer op voorraad te hebben, ben ik met een paar recepten aan de slag gegaan.

Gistblokjes zelf maken

Om je gist te vermenigvuldigen, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • een zakje droge gist (7 g)
  • 100 ml lauwwarm water
  • 100 gram bloem (normale bloem of speltbloem, geen tarwe of roggemeel dat is te zwaar en dan werkt het niet)
  • 15 g suiker
  • ijsblokjesvorm

Bereidingswijze:

Neem een kom of een weckglas van 1 liter en doe hierin het water, de bloem, de suiker en het zakje gist. Meng het geheel even goed door zodat je een egale massa hebt. Dit kan met een lepel of met een Deense garde. Laat dit mengsel nu minstens 2 uur staan totdat de hoeveelheid zich heeft verdubbeld. Hoe lang het precies duurt hangt af van de temperatuur in huis. Als het warm is gaat het snel maar als het kouder is kan het ook langer dan 2 uur duren.

Neem nu een ijsblokjes vorm en verdeel het deeg over de vorm. Vries het deeg in en na 24 uur zijn je gistblokjes klaar voor gebruik.

Een beetje afhankelijk van de grootte van je ijsblokjesvorm gebruik je nu 1 of 2 gistblokjes ipv een zakje gist in een recept.  Ik had een standaard ijsblokjesvorm waar 14 ijsblokjes (of in dit geval gistblokjes) uitkomen. En ik gebruik per recept 2 gistblokjes. Hiermee moet je ook een beetje experimenteren want deze gist heeft niet dezelfde kracht als een zakje industriële gist.

Het is in ieder geval goed om het deeg langer te laten rijzen dan in het recept staat aangegeven. Vaak werkt 12 uur (een nacht) rijstijd erg goed. Dan wordt je deeg mooi luchtig en ook nog beter verteerbaar. En persoonlijk vind ik ook dat de broden op deze manier beter van smaak zijn.

Gistblokjes opnieuw vermeerderen

Als je gistblokjes bijna op zijn dan kan je de laatste twee gistblokjes gebruiken om een nieuwe voorraad aan te leggen. Volg dan het bovenstaande recept maar voeg in plaats van het zakje gist de twee gistblokjes toe. Zo kan je heel lang doen met één zakje gist. 😉