Zuurdesem wafels, met vanille en kaneel

Zuurdesem wafels kan je prima maken van de resten van je zuurdesem. Vooral als je een nieuwe zuurdesem starter gaat maken is het eerste gedeelte vaak nog niet sterk genoeg om er al brood van te bakken. Maar je kunt er prima andere zaken mee maken zoals deze zuurdesem wafels, cake of pannekoeken.

De luchtige textuur van een Brusselse wafel past perfect bij de typische “gaatjes” van de wilde bacteriën van zuurdesem. Je krijgt heerlijk luchtige wafels, krokant en super makkelijk want je maakt het gewoon met inactieve desem! En ze zijn ook nog een beetje gezonder dan de standaard wafels 😉.

Dus je wil je je desem verversen en een deel daarvan weggooien? Niet doen, want daar maak je dit heerlijke wafelbeslag mee. Als je niet genoeg desemstarter hebt spaar het dan op in een aparte pot die je in de koelkast bewaard totdat je 400 gram starter hebt om je wafels mee te maken. Eventueel kan je deze wafelstarter dan ook nog voeden met een beetje bloem en water om hem in leven te houden en ervoor te zorgen dat hij niet te zuur wordt.

 

 

Benodigdheden voor je zuurdesem wafels:

Dit is voldoende voor ongeveer 8 wafels (een beetje afhankelijk van je wafelijzer).

Wat heb je nodig:

 

  • 400 gr desemstarter
  • 10 gram zonnebloemolie, kokosolie of gesmolten boter
  • 65 gram yoghurt
  • 50 gr suiker (ruwe rietsuiker, kokosbloesemsuiker, basterdsuiker etc. gaat ook)
  • 2 eieren
  • 5 gram bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1/2 theelepel kaneel

Bereidingswijze

Meng alle ingrediënten tot een glad deeg. Dit kan in de keukenmachine of met de mixer. Maar het gaat ook in een grote kom met een ( deense) garde.

Verhit je wafelijzer en bak de wafels .

Deze wafels zijn heerlijk met verse vruchten, vruchtenjam en/of zelfgemaakte mascarpone. Maar ook met ahornsiroop, appelmoes of natuurlijk met ijs. Je kunt je fantasie de vrije loop laten.

Heb je nog lekkere tips voor een topping op de wafels? Dan vind ik het leuk als je ze hieronder met ons deelt.