Welkom bij lekker fermenteren

Je bent het resultaat van de keuzes die je maakt!

Een spreuk die maar al te waar is op alle gebieden van je leven maar zeer zeker ook voor je darmen.


Al jarenlang ben ik bekend met het belang van een gezonde darmflora voor onze gezondheid.  Helaas is onze huidige levenswijze niet echt een feestje voor de vele goede bacteriën die onze darm leven. Vaak maken we keuzes op het gebied van voeding die de miljoenen bacteriën die in onze darmen leven niet echt blij maken. Daar kunnen we nog wel iets aan doen 😁


En een makkelijke start om iets goeds voor je darmen te doen is het dagelijks eten van gefermenteerde voeding.


Toen ik een aantal jaar geleden voor de eerste keer zuurkool maakte deed ik dit in eerste instantie om de witte kool langer houdbaar te maken en omdat zuurkool gewoon erg lekker is. Dat zuurkool enorm veel gezonde bacteriën bevat die goed zijn voor onze darmen, daar kwam ik pas later achter. 


Maar toen het kwartje eenmaal gevallen was en ik wist hoe belangrijk de probiotica in gefermenteerde producten voor onze gezondheid zijn, is er geen stoppen meer. Enthousiast begon ik met fermenteren van groente en daarna ook fruit, toen volgde zelfgemaakte yoghurt, zuurdesembrood en kaas. Ik las alles wat ik maar te pakken kon krijgen over fermenteren (en dat doe ik trouwens nog steeds) en leerde door vallen en opstaan de lekkerste dingen te maken. 


Het leuke van fermenteren is dat het makkelijk te leren is en je hebt er niet veel voor nodig hebt om mee te beginnen.  Iedereen kan het! En je lichaam wordt er echt blij van. 


Omdat ik in Nederland nog geen website ben tegen gekomen waar al deze informatie handig en overzichtelijk bij elkaar staat heb ik besloten om 'De gezonde darm' op te zetten. 


Hier vind je echt alles over het belang van je darmen voor je gezondheid en fermenteren. Van wilde fermenten (groente e.d. inleggen met zout) tot yoghurt, kaas en gefermenteerde dranken in alle soorten. De site is nog in opbouw dus er komt bijna dagelijks nieuwe informatie bij. 


Met 'De gezonde darm' wil ik laten zien dat het leuk is om iets voor je darmflora te doen door middel van gefermenteerde voeding en dat er oneindig veel mogelijkheden zijn om voedingsmiddelen te fermenteren.  Als je elke dag een kleine portie zelf gefermenteerde groente, zelfgemaakte yoghurt of bijv. waterkefir gebruikt dan doe je zoveel goeds voor je gezondheid en het is nog lekker ook.


En naast de vele recepten vind je hier ook nog meer tips voor een gezonde darm en achtergrond informatie over de grote invloed van je darmen op de rest van lichaam. 


Ik wens je veel plezier met lezen en recepten maken. 


Monica 

Meer informatie:

Gratis fermentatie journaal

Voorkom dat je fermentatie mislukt met dit handige journaal

Kennisbank fermenteren

De vraagbaak met alles wat je wilt weten over fermenteren

Receptenblog

Een overzicht van mijn blogposts met lekkere recepten