Wat heb je nodig om te fermenteren


Om te beginnen met fermenteren heb je niet veel nodig. Je hebt de meeste benodigdheden waarschijnlijk al in je keuken.

Voor iedere vorm van fermentatie heb je andere materialen nodig. Voor de beginners onder ons zijn er een aantal items die handig zijn om in huis te hebben voordat je van start gaat.

Wat heb je nodig om te fermenteren, de basis.


  1. Weckpotten of glazen potten met een waterslot.

    Bij het fermenteren van groente en fruit is het gebruik van glazen potten echt een aanrader. Je kunt hiervoor de originele glazen weckpotten van de firma Weck nemen met de klemmetjes en de rubber ring. Maar ook de weckpotten met een beugel (bijvoorbeeld die van Ikea) werken perfect om te fermenteren en zijn niet duur.

    Je kunt ook andere merken gebruiken maar het enige waar je goed op moet letten is dat de ring die gebruikt wordt om de pot mee af te sluiten van rubber is. Tijdens het fermentatieproces komen namelijk gassen vrij, de rubber ring zorgt er voor dat er wel gas kan ontsnappen, maar dat er geen buitenlucht in kan. Dit is belangrijk want zo ontstaat een omgeving zonder zuurstof in de weckpot. Veel fermentatievormen zijn anaeroob, wat betekent dat deze zonder lucht plaatsvinden. Hierdoor zal het product wat je gaat fermenteren ook niet schimmelen.   Belangrijk is dus een ring van rubber en niet van siliconen zoals je tegenwoordig ook vaak ziet. De siliconen ring laat het gas niet goed ontsnappen waardoor er zuurstof in de pot kan blijven en je groente kan gaan schimmelen of in het ergste geval je pot laat exploderen als de druk te hoog wordt.

  2. Goede weegschaal

    Met fermenteren werk je vaak met hele specifieke hoeveelheden zout. Daarom is het fijn om een nauwkeurige weegschaal in huis te hebben die in grammen weegt.

  3. Messen en een snijplank

  4. Een goed scherp koksmes, een schilmesje of dunschiller zijn onmisbaar om de groente te schillen en in stukjes te snijden. Een stevige snijplank van hout of bij voorkeur bamboe is ideaal om te gebruiken.

  5. Rasp en/of mandoline

    Een rasp is onmisbaar om bijvoorbeeld zuurkool te maken. Maar ook door worteltjes of andere harde groente te raspen kan je een ander textuur geven en zo de smaakbeleving van het fermenteren aanpassen. Als je veel fermenteert is een mandoline ook erg handig om te gebruiken.

  6. Houten stamper

    Als je zuurkool gaat maken is een houten stamper heel erg handig. Je kunt de kool natuurlijk ook met je handen aandrukken maar met een stamper kan je net even meer kracht zetten waardoor je de kool beter aan kunt drukken en er minder zuurstof tussen blijft zitten. Wat de kans op schimmel behoorlijk verkleint en je een betere zuurkool krijg.

Dit zijn de basisproducten die je nodig hebt om te starten met fermenteren van groente en fruit. Voor het maken van kaas en zuurdesembrood heb je ander gereedschap nodig die info vind je ook in de kennisbank.