Gefermenteerde bouillonpasta, als snelle drinkbouillon en smaakmaker
Fermenteren
Monica Can
Fermenteren
2 min
4

Gefermenteerde bouillonpasta, als snelle drinkbouillon en smaakmaker

2 min
4

Gefermenteerde bouillonpasta is een prima vervanger voor de traditionele bouillonblokjes. Ook ideaal om restjes groenten in te verwerken, zo hoef je niets weg te gooien en het is gezonder dan de bouillonblokjes uit de winkel die meestal vol zitten met smaakversterkers etc.

Je kunt deze gefermenteerde bouillonpasta gebruiken in plaats van bouillonblokjes of bouillonpoeder, dus in soepen, sauzen, stoofschotels, pasta’s, noem maar op.
De smaak is als die van een groentebouillonblokje, maar dan heel veel beter; zout uiteraard, maar zonder verdere toevoegingen. Het bevat 93% groenten (de overige 7% is zout), en dat geeft een frisse, pittige, lekkere, verse smaak.
gefermenteerde bouillonpasta

Recept gefermenteerde bouillonpasta

Het is zo simpel om te maken dat je er eigenlijk geen recept voor nodig hebt.

Je neemt groenten of groenteresten die je nog hebt liggen. Je kiest wat jij lekker vindt. Bijvoorbeeld prei, uien, bleekselderij, knolselderij, wortelen, broccoli stronken, kruiden: tijm, peterselie, bieslook, dille, oregano etc. Als je eraan kunt komen  is lavas oftewel maggikruid wel een ingrediënt wat erg goed in de gefermenteerde bouillonpasta past.  Het geeft zoals de naam al doet vermoeden een echte bouillonsmaak aan het geheel

Je neemt de groenten/kruiden naar keuze en hakt ze zeer klein (maar nog niet pureren, dat komt later). Dan weeg je de hoeveelheid groente en neemt dan 7% van het gewicht aan zout. Per 100 gram groente neem je dus 7 gram zout. Heb je 500 gram groente dan neem je dus 35 gram zout.

Meng het zout met de groente en laat dit nu 2 uur staan.  Nu ga je de groente goed kneden zodat er vocht uit de groente komt, hierdoor ontstaat een pekelvocht zonder dat je water toe gaat voegen. Blijf goed kneden tot er voldoende vocht is.

Stap 2:

Doe de groentemassa nu in schone weckpotten, druk het goed aan (dit gaat heel makkelijk met deze houten stamper). Vul de potten tot ongeveer 2 cm. onder de rand, zorg dat de groente onder het pekelvocht staat en leg er een glasgewicht op om te voorkomen dat het gaat drijven. Je kunt er ook een schijf sinaasappel opleggen ipv een glasgewicht. Sluit de potten, laat 1 week op kamertemperatuur staan en zet de potten dan op een koele plek (bijv. in de kelder, garage of als je geen koele plek hebt dan kan je het ook in de koelkast zetten)  en nu is het minstens 3 weken geduld hebben, beter is het nog om de pot nog wat langer te laten staan, des te beter trekken de smaken in. Tussendoor de pot nooit openmaken, dan verstoor je het fermentatieproces en kan je schimmel krijgen.

Als de groente goed gefermenteerd is kan je de pot open maken en dan de inhoud pureren tot pasta in de keukenmachine of met een staafmixer. Doe het in een schone pot en de gefermenteerde bouillonpasta is klaar voor gebruik  Bewaar het in de koelkast en daar is het tot een jaar houdbaar.
Lekker om gerechten mee te kruiden of ideaal als instant bouillon. 1 theelepel in een glas doen, kokend water erop en je drinkbouillon is klaar. Zelf gebruik ik de bouillonpasta ook graag bij het koken van rijst, 1 ruime theelepel bouillonpasta aan het kokende water toevoegen.
Reacties
Categorieën