Gefermenteerde kerstomaatjes met basilicum, een echte smaakexplosie
Fermenteren
Monica Can
Fermenteren
1 min
2

Gefermenteerde kerstomaatjes met basilicum, een echte smaakexplosie

1 min
2

Deze gefermenteerde kerstomaatjes zijn ideaal als je niet zoveel geduld hebt want ze zijn al na 5 dagen klaar om te eten. En het is een ware smaakexplosie.

Het leuke aan dit recept is dat het zo makkelijk te bereiden is en het snelle fermentatieproces.

Het basisrecept is met basilicum maar je kunt je helemaal uitleven naar je eigen smaak. Combineer de kerstomaatjes  met knoflook, ui, zwarte peper, dille, basilicum, oregano, etc.

Ingrediënten voor je gefermenteerde kerstomaatjes:

  • bio minitomaatjes (kerstomaatjes of mini romatomaatjes)
  • enkele blaadjes basilicum (of gedroogde basilicum of andere kruiden)
  • een paar peperbolletjes (optioneel)
  • 1 teentje knoflook (optioneel)
  • water
  • fijn zeezout, steenzout of himalaya zout zonder toevoegingen
  • 1 weckpot en glasgewicht

gefermenteerde kerstomaatjes

Bereidingswijze:

Was de tomaatjes goed onder koud stromend water.  Prik ze een paar keer in met een tandentstoker of een scherp mesje en leg ze dan in de weckpot. Voeg de basilicum blaadjes en peper toe. En eventueel nog de andere kruiden naar keuze.

Maak nu het pekelwater door de 10 gram zout in 100 ml kokend water op te lossen. Vul aan met 400 ml koud water. Als je niet al het pekelwater gebruikt kan je dat wat over is ook een aantal dagen in de koelkast bewaren voor een volgend fermentatie project.

Vul de weckpot met het zoutwater (de pekel).  Vul de pot tot 1 cm. onder de rand. Plaats een nu een glasgewicht  op de tomaatjes om deze van de zuurstof af te sluiten. Het is belangrijk dat de tomaatjes onder de pekel staan en niet in contact komen met zuurstof. Dit om schimmelvorming te voorkomen. Sluit de pot af met de rubberen ring en glasdeksel.

Laat gedurende 5 dagen fermenteren op kamertemperatuur. De pot in de tussentijd niet openen. Na 5 dagen kan je de tomaatjes proeven.  De tomaatjes zijn klaar om opgegeten te worden als ze fris smaken en prikkelen op je tong.  De pekel kan troebel geworden zijn. Dit is geen probleem en betekent juist dat de gezonde melkzuurbacteriën voldoende vermenigvuldigd zijn. Plaats de gefermenteerde tomaatjes in de koelkast om het fermentatieproces (zo goed als) stop te zetten. Eet ze binnen een week op. Je kunt beter regelmatig kleinere hoeveelheden maken omdat dit zo snel gaat en weinig werk is.

Reacties
Categorieën