Deze gefermenteerde knolselderij is de ideale basis voor een lekkere, gezondere, selderij salade. Maar ook zo is de gefermenteerde knolselderij een heerlijke bijlage bij het avondeten of lekker op een sneetje zuurdesem brood met kefir kaas.
Fermenteren kan je echt het hele jaar door want niet alleen de vele koolsoorten die je in de winter hebt maar ook knolselderij en spruitjes kan je prima fermenteren.
En knolselderij fermenteren is super simpel dus ook zeer geschikt voor beginners.
Benodigdheden voor de gefermenteerde knolselderij:
1 knolselderij
weckpotten
20 gram zeezout (of ander zout zonder toevoegingen)
water
Werkwijze
Schil de knolselderij en snijd in grote stukken. Was goed en rasp de knolselderij of snijd op een mandoline in dunne reepjes (julienne). Je kunt de knolselderij ook in de keukenmachine kleinmaken maar persoonlijk vind ik de geraspte/julienne variant lekkerder.
Doe de knolselderie in een weckpot (of meerdere kleine weckpotten) en druk goed aan. Dit gaat heel goed met een stamper.
Maak nu het pekelwater door de 20 gram zout in 100 ml kokend water op te lossen. Vul aan met 900 ml koud water.
Schenk het pekelwater bij de selderij totdat alles onder staat. Laat 1 cm. van de rand van de weckpot vrij. Leg dan een glasgewicht op de selderij zodat deze niet gaat drijven.
Doe de deksel op de weckpot en sluit af.
Laat de knolselderij nu 1 week op kamertemperatuur fermenteren (zet er wel een bordje onder want er kan wat vloeistof uitlopen, dit is geen probleem, het hoort bij het fermentatieproces).
Zet de knolselderij dan voor minstens 3 weken op een koele plaats om verder op smaak te komen.
Nu kan je de knolselderij zo eten of verder verwerken tot een heerlijke selderijsalade.
Selderijsalade van gefermenteerde knolselderij
Benodigdheden
250 gram gefermenteerde knolselderij
2 el. dikke Griekse of Turkse yoghurt
2 el. mayonaise
1 tl. mosterd
fijngesneden peterselie, bieslook en dille naar smaak.
Bereidingswijze:
Laat de knolselderij heel goed uitlekken. Meng yoghurt, mayonaise, mosterd en de kruiden tot een gladde saus en voeg dan de uitgelekte selderij toe. Goed doorroeren. Voeg eventueel nog wat peper en zout naar smaak toe.
Eet smakelijk!