Zuurkool maken, makkelijk en snel in glazen weckpotten
11 november 2019 

Zuurkool maken, makkelijk en snel in glazen weckpotten

Zuurkool maken is helemaal niet moeilijk en leuk om zelf te doen. Je kunt het in een echte zuurkoolpot doen maar het gaat ook prima in glazen weckpotten. Je kunt kleinere potten nemen als je de zuurkool alleen eet of grotere potten als je met het hele gezin zuurkool eet. En naast de weckpotten heb je maar 2 dingen nodig: zuurkool en zout.

Zuurkool is een gefermenteerde witte kool. Door deze fermentatie blijft zuurkool – zolang er geen lucht bij komt – lang houdbaar.

Maar bovenal bevat zuurkool heel veel vitamine C, veel meer dan andere geconserveerde producten. Een portie van 200 gram bevat 50 mg vitamine C. Dat is bijna de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (70 mg).

Maar niet alleen de vitamine C in de zuurkool zorgt voor een sterk afweersysteem. Door de fermentatie ontstaan melkzuurbacteriën (ook bekend als probiotica). Deze bacteriën komen veelvuldig in onze darmen voor en zorgen voor een goed darmklimaat. Ook zorgen ze ervoor dat onze voedingsstoffen opgenomen kunnen worden in ons lichaam.

Zuurkool voegt deze belangrijke bacteriën dus toe en is daarmee  goed voor onze darmflora. Een gezonde darmflora is namelijk essentieel voor het goed functioneren van het immuunsysteem.

De meest gezonde versie van zuurkool is de zuurkool uit het vat. De zuurkool die je verpakt in de winkel kunt kopen zit in plastic verpakt en is verhit waardoor al een deel van de voedingsstoffen verloren is gegaan.

Het is dus niet zo vreemd dat onze oma´s vroeger de zuurkool in een keulse pot (of zuurkoolpot) maakten. Goedkoop, makkelijk en gezond.

En we kunnen nog steeds makkelijk zelf zuurkool maken.

zuurkool maken

Zuurkool maken in een weckpot

Voor zuurkool maken in weckpotten heb je 1 of 2 weckpotten nodig van 1 liter. Ik had zelf een witte kool van 2,2 kilo en na het schoonmaken en raspen was daar nog 1,7 kilo van over en dit paste precies in 2 weckpotten van 1 liter. Je kunt natuurlijk ook kleinere of grotere potten nemen afhankelijk van de hoeveelheid witte kool die je hebt.

Als je geen weckpotten hebt kan je deze  online bestellen maar je vindt ze tegenwoordig ook bij Xenos, Blokker, Action en steeds meer andere zaken.

De weckpot zorgt ervoor dat de  gassen/lucht/overdruk die in de pot ontstaat tijdens het fermentatieproces kan ontsnappen via de rubber ring. Er kan echter geen lucht inkomen en dit is belangrijk om schimmel en bederven te voorkomen.

Let er wel op dat de ring waarmee de weckpot afgesloten wordt van natuurrubber is en geen siliconen of plastic ring want dan kunnen de gassen niet ontsnappen en kan de pot exploderen.

Wat heb je verder nodig.

Je kunt voor het zelf zuurkool maken (bij voorkeur biologische) witte kool of spitskool, maar ook rode kool gebruiken.

Bewaar de buitenste bladeren van de kool. Snijd de nerf er uit en als ze erg hard zijn leg de bladeren dan even in heet water. Dan kunnen ze later gemakkelijker opgevouwen worden.

Snijd de kool nu zeer fijn, dit kan je ook doen met een rasp, een mandoline of een keukenmachine. Ik gebruik zelf mijn Thermomix, dat gaat super snel.

Voeg per kilogram zeer fijn gesneden kool 20 gram natuurlijk zeezout of steenzout (altijd zonder toevoegingen) toe. Meng het zout door de kool en laat het nu 15 minuten staan.

Kneed dan de kool goed door totdat er vocht vrij komt en doe deze dan in een weckglas. Doe elke keer een laagje in het glas en  duw het dan heel goed aan, er mag geen lucht meer tussen zitten want dan kan het gaan schimmelen. Je kunt dit met je hand doen of met een speciale houten koolstamper. Als je vaker zuurkool gaat maken is dat erg handig maar het is niet noodzakelijk.

Je kunt als je dit wilt ook nog kruiden tussen de laagjes doen, bijvoorbeeld: laurierblad, kurkuma, peper(korrels), kummel of jeneverbessen.

Dit geeft je zuurkool weer een andere smaak.

Weckglazen vullen

Vul het weckglas tot ongeveer 3 centimeter onder de rand. Leg een opgevouwen koolblad op de kool en zet daarop iets zwaars waardoor de kool in het vocht blijft (dit kan een aardewerk eierdopje zijn, een klein schaaltje, schoteltje of een klein borrelglaasje). Ik gebruik zelf glazen weckdeksels die 1 maat kleiner zijn als de weckpot die ik gebruik.  Als je echt niets anders hebt kan je ook een plastic zakje met zout water vullen dit op de koolbladeren leggen. Belangrijk is dat de kool onder het vocht blijft en niet kan gaan drijven.

Maak de rand van het weckglas dan heel goed schoon, doe er de schone rubber ring omheen en sluit het glas af met het deksel en de klemmen. Doordat het eierdopje of glas nu klem zit tussen de deksel en het koolblad blijft de kool mooi onder het vocht staan.

Zet het glas op een bordje of in een pan;  want tijdens het fermentatieproces kan wat vocht tussen de ring door naar buiten komen. Dit wordt dan mooi op het bordje opgevangen. Zet het geheel nu weg op kamertemperatuur, zorg ervoor dat er geen direct zonlicht bij je weckpot kan komen. Een warm plekje in de keuken is ideaal.  De eerste paar dagen kan er een beetje vreemde geur uit de pot komen maar dat is normaal .

Na 1 week is het fermentatieproces afgesloten en kan je de potten koel en donker wegzetten (bijvoorbeeld in een kelder, schuur of garage).

Als je de kool  goed gekneed hebt dan is deze na ongeveer 1 maand genoeg gefermenteerd en geschikt om te eten. De smaak verandert zich nog als de zuurkool langer staat dus als je het geduld hebt is het zeker de moeite waard om de zuurkool minstens 2 maanden te laten staan.

De zuurkool is zeker 12  maanden houdbaar zolang de potten dicht zijn. Een open pot kan je een aantal weken goed houden in de koelkast zolang de zuurkool in het sap blijft staan.

Heel gezond rauw als zuurkool salade maar natuurlijk ook heerlijk gekookt of in een ovenschotel.

Veel succes en smakelijk eten.

Week 52: 23 december | Lekkernassûh
Door

Week 52: 23 december | Lekkernassûh

op 18 Dec 2020

[…] biet voor een fancy kleurrijk voorgerecht. En als je toch bezig bent in de keuken, eventjes zelf zuurkool gaan maken voor het nieuwe jaar. Wij wensen jullie een lekkere en lokale […]

Margie
Door

Margie

op 16 Nov 2023

De tip van het kleinere deksel is een super tip!!! Een paar chilli pepers, thaise curry kruiden, paar blaadjes thai 'holy' basil voor de spicy 'hot' zuurkool variant. Heerlijk met thaise jasmijn rijst.

Reactie plaatsen