Wat is kefir?

Wat is kefir?

Kefir is een gefermenteerde drank, vol met probiotica en andere gezonde ingrediënten. De kefirdrank wint de afgelopen jaren steeds meer aan populariteit.

Kefir wordt gemaakt door speciale herbruikbare levende culturen, kefirkorrels genoemd, in een vloeistof zoals melk of gezoet water ongeveer 24-48 uur te laten fermenteren. De kefirkorrels bestaan ​​uit proteïnen, polysachariden en een mengsel van verschillende soorten micro-organismen, zoals gisten en aroma- en melkzuurbacteriën die zeer gunstig zijn gebleken voor de mens.

Kefir helpt je immuunsysteem te stimuleren, verbetert je spijsvertering, en heeft nog tal van andere gunstige effecten.

Er zijn 2 soorten kefir:

 
  • Melkkefir: dit is het resultaat van fermentatie van melk met melkkefirculturen
  • Waterkefir: dit is het resultaat van vergisting van suikerwater en gedroogde vruchten met waterkefirkristallen.

Voedingswaarde van kefir

Er zitten veel voedingsstoffen in kefir. Het bevat bijvoorbeeld magnesium, ijzer, jodium, vitamine C, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6, vitamine B12, biotine, vitamine K2 en veel verschillende enzymen.


Het drankje bevat ook calcium, dat samen met vitamine K2 helpt je calciumhuishouding op orde te houden. Vitamine K2 zorgt er bijvoorbeeld voor dat de calcium die je uit kefir en andere producten binnenkrijgt op de juiste plaatsen komt, zoals in je botten en tanden. En het bevat door het fermentatieproces ook probiotica die weer goed zijn voor je darmflora.


 

De gezondheidsvoordelen van kefir

Het kan de stoelgang bevorderen

Probiotica zoals die in melkkefir en waterkefir dragen bij aan een betere en gezonde balans van de bacteriën in de darmen.

Als deze balans goed  is, heb je minder last van maag- en darmproblemen, zoals een problematische stoelgang of prikkelbare darm syndroom (PDS)

 

Het ondersteunt je botten

Osteoporose, of botontkalking, is het brozer worden van je botten. Dit is helaas een veel voorkomende kwaal in onze huidige maatschappij.  Je loopt dan meer kans op botbreuken.

Door te zorgen dat je voldoende calcium binnenkrijgt, kun je je botten weer sterker maken.

Melkkefir die gemaakt is van volle melk (of beter nog rauwe melk) is een goede bron van calcium. Maar door de fermentatie bevat melkkefir niet alleen calcium maar ook vitamine K2 die een grote rol speelt in de calciumhuishouding van onze botten.

Kefir draagt dus – dankzij de calcium en vitamine K2 die het bevat – bij aan het verminderen van het risico op osteoporose en botbreuken. Wetenschappelijk onderzoek

 

Het kan tegen stress helpen

In onze huidige maatschappij ondervinden we vaak veel problemen die voortvloeien uit de stress. Stress die ontstaat door onze drukke en hectische levensstijl.

Uit onderzoeksresultaten blijkt dat probiotica een positieve invloed hebben op klachten die te maken hebben met stress, depressie en angsten.

Volgens dit onderzoek vertoonden menselijke proefpersonen die probiotica innamen aanwijsbaar minder symptomen en klachten.

Kefir bevat probiotica die de weg naar je darmen overleven. Hierdoor kan kefir inderdaad helpen om stress te verminderen.

 

Het is heel leuk om zelf kefir te maken en dus ook nog eens goed voor je gezondheid.

 

Op de volgende pagina's vind je alle informatie over waterkefir en melkkefir.

 
Reactie plaatsen