De biologische gedroogde melkkefir kristallen van Kefirko zijn onder gecontroleerde omstandigheden gedroogd zodat ze goed geconserveerd, en dus veel langer houdbaar, zijn. En eenvoudig en op ieder gewenst moment weer te activeren.
Ook ideaal voor verzending naar het buitenland, op vakantie, als back up voor je verse melkkefir korrels.
Een zakje bevat 1 gram gedroogde melkkefir korrels. Dit is na activatie voldoende voor 600 ml. melkkefir. Na activatie kan je de melkkefir korrels iedere keer opnieuw gebruiken. Bij goede verzorging zullen de melkkefir korrels zich snel vermeerderen. Dus als je goed voor je melkkefir zorgt hoef je ze maar één keer aan te schaffen en gaan ze een leven lang mee.
Activeren biologische gedroogde melkkefir korrels
Activeren is heel simpel:
Giet 250 ml. melk (bij voorkeur biologisch en liever geen lang houdbare melk) in een Kefirko glas of een weckpot
Open het zakje melkkefir korrels en schudt ze in de melk
Voorzichtig doorroeren
Deksel los op het glas leggen, niet geheel afsluiten
Na 24 uur in een zeef afgieten en afspoelen met lauw water (niet te heet)
Dit 7-14 dagen herhalen, afhankelijk van de temperatuur zal het activeren tussen de 7 en 14 dagen duren.
Als de melk gaat fermenteren naar kefir, de melk wordt dan dikker en ruikt fris-zuur, dan zijn de korrels bereid voor gebruik.
Melkkefir maken met een Kefirko glas
Doe de geactiveerde melkkefir korrels in het Kefirko glas en voeg hier 600 ml. melk aan toe. Roer even door met het bijgevoegde roerstaafje.
Sluit af met de zeefdeksel en de doorzichtige transparante deksel. Sluit de transparante deksel niet helemaal af zodat er nog koolzuur uit de pot kan ontsnappen.
Laat de melk nu bij kamertemperatuur (20-24 graden) 24 uur fermenteren. (niet in de zon zetten).
Als de kefir klaar is dan haal je de transparante deksel van de pot en bevestigd de witte spatel aan de zeefdeksel.
Giet nu de kefir in een andere pot of fles door het zeefje, door de spatel rustig heen en weer te bewegen wordt de kefir van de melkkefir korrels gescheiden en blijven straks alleen de kefirkorrels in de pot achter.
Sluit de fles af. Als je ’n goed afsluitbare fles gebruikt, zal de melkkefir nog koolzuurgas ontwikkelen en krijg je een heerlijk bruisend, fris drankje. Gekoeld uit de koelkast smaakt ’t beste, maar dat hoeft niet. Als de melkkefir echter buiten de koelkast blijft staan zal deze nog narijpen en zuurder worden. In de koelkast wordt dit proces nagenoeg gestopt.
Als je de melkkefir langer dan een paar dagen wilt bewaren ontlucht dan elke dag even de fles want de druk blijft ook toenemen en je zou niet de eerste zijn waar een fles melkkefir “ontploft”. Of gebruik een kefirko bewaarfles of een weckfles , hier kan door het rubber het gas ontsnappen en ontstaat geen gevaar voor ontploffing.
Heb je geen Kefirko pot dan kan je hier lezen hoe je de melkkefir kunt maken
Kim
op 12 Jun 2024