Gedroogde waterkefir activeren

Gedroogde waterkefir activeren

De biologische gedroogde waterkefir kristallen van Kefirko zijn onder gecontroleerde omstandigheden gedroogd zodat ze goed geconserveerd, en dus veel langer houdbaar, zijn. En eenvoudig en op ieder gewenst moment weer te activeren.

Ook ideaal voor verzending naar het buitenland, op vakantie, als back up voor je verse waterkefir kristallen.

Een zakje bevat 5 gram gedroogde waterkefir kristallen. Dit is na activatie gelijk aan ongeveer 30 gram verse waterkefir kristallen. Voldoende voor 1 liter waterkefir. Na activatie kan je de waterkefir kristallen iedere keer opnieuw gebruiken. Dus als je goed voor je waterkefir kristallen zorgt hoef je ze maar één keer aan te schaffen en gaan ze een leven lang mee.

Activeren biologische gedroogde waterkefir kristallen

Activeren is heel simpel:
  • Giet 600 ml. water (geen gefilterd water, het beste werkt gewoon kraanwater of mineraalwater)  in een Kefirko glas of weckpot
  • Voeg 30 gram suiker toe (witte suiker of biologische rietsuiker werkt het beste)
  • Even goed doorroeren zodat de suiker oplost
  • Open het zakje waterkefir kristallen en schudt ze in het water
  • Voorzichting doorroeren
  • Deksel los op het glas leggen en 2 dagen laten fermenteren
  • Nu zijn je waterkefir kristallen klaar voor gebruik.

 



 

Waterkefir maken met een Kefirko glas

Benodigdheden:
  • 30 gram water kefir kristallen
  • water (mineraalwater of gewoon kraanwater, geen gefilterd water daar zit te weinig voeding in voor de kristallen)
  • 60 gram suiker
  • 2 gedroogde vijgen of abrikozen (zonder toevoegingen, bewaarmiddelen of sulfieten, het beste in bio kwaliteit)
  • een halve citroen
  • Kefirko glas van 1400 ml.

Bereiding

  • Vul het glas tot het eerste streepje met heet water (niet heter dan 85 graden dus het water moet wel even van de kook af zijn, anders kan het glas knappen).
  • Voeg de suiker toe en roer even goed door met het roerstaafje totdat de suiker is opgelost  en voeg dan koud water toe tot het laatste streepje.
  • Voeg nu de waterkefir korrels en de gedroogde vruchten toe.
  • Doe de zeefdeksel op de pot.
  • Zet het persje op de zeefdeksel en pers de halve citroen uit.
  • Sluit de pot los af met de transparante deksel.
  • Zet de pot apart en laat 24-48 uur staan.
  • Schenk na die tijd de waterkefir door de zeefdeksel in een andere fles. (bijv. een weckfles of een tweede fermentatie glas van Kefirko)
  • Nu kan je de waterkefir drinken maar het heeft nog niet zoveel smaak, daarom kan je nu een 2e fermentatie starten waarin je de waterkefir smaak geeft en bruisend maakt
  • Voeg aan de gezeefde waterkefir nu wat verse of bevroren vruchten, een beetje siroop of wat vruchtensap toe. Hier kan je eindeloos variëren met de mogelijkheden. Kijk voor inspiratie ook in de blog met recepten.
  • Draai een deksel dicht op de pot of fles en laat nog 1 – 2 dagen staan. Vergeet niet elke dag even de fles te ontluchten om ontploffingsgevaar te voorkomen of neem een weckfles.
  • Na 1-2 dagen is je waterkefir klaar en kan je genieten.
  • Bewaar in de koelkast voor een heerlijk probiotisch en verfrissend drankje!

  •  

    Heb je geen Kefirko glas dan kan je hier lezen hoe je de waterkefir kunt maken.


 

Biologische gedroogde waterkefir kristallen vind je in de Lekker Fermenteren shop


 

Reactie plaatsen