arrow_drop_up arrow_drop_down
Theefir, de gezonde ijsthee variant van waterkefir
6 april 2020 

Theefir, de gezonde ijsthee variant van waterkefir

Theefir is waterkefir gemaakt met thee in plaats van water en dit lijkt echt op een ijsthee maar dan veel gezonder. Waterkefir is een gefermenteerde drank die zoals de naam al suggereert op basis van water gemaak wordt. Door het water door thee te vervangen krijg je een hele andere variant en je kunt dit ook prima combineren door verse (of diepgevroren) vruchten toe te voegen.

Waterkefir kristallen vermenigvuldigen zich heel snel dus dit is een leuk experiment om te doen als je waterkefir kristallen over hebt. Als je net begint met waterkefir maken maak dan altijd eerst normale waterkefir volgens dit waterkefir recept

Benodigdheden voor je theekefir

 • 1 liter afgekoelde thee
 • 30 gram waterkefir kristallen
 • 60 gram suiker
 • 2 gedroogde vijgen of abrikozen (zonder toevoegingen, bewaarmiddelen of sulfieten, het beste in bio kwaliteit)
 • het sap van een halve citroen
 • glazen pot of (weck)fles van 1 liter. Of een Kefirko glas
 • vergiet (van plastic of rvs, geen metaal)

theefir

Welke thee kan je gebruiken voor theefir

In principe kan je elke soort thee gebruiken voor theefir. Normale zwarte thee werkt prima maar ook groene thee of kruiden thee kan je gebruiken. Of je kunt experimenteren met verschillende theesoorten samen. Ik persoonlijk gebruik graag groene thee of thee van hibiscusbloemen voor theefir. Let alleen op met thee die gearomatiseerd is met kunstmatige smaakstoffen. Daar zijn de waterkefir kristallen niet zo dol op.

Bereidingswijze:

 1. Zet 1 liter thee en los de suiker op in de thee.
 2. Wacht tot de thee afgekoeld is tot kamertemperatuur.
 3. Voeg nu de waterkefir korrels, gedroogde vruchten en het citroensap toe.
 4. Dek de pot of fles af met een stukje doek of koffiefilter en zet dit vast met een elastiek.
 5. Zet de pot apart en laat 24-48 uur staan.
 6. Schenk na die tijd de thee kefir door een niet metalen zeef in een andere fles.
 7. Nu kan je de theefir drinken maar het heeft nog niet zoveel smaak, daarom kan je nu een 2e fermentatie starten waarin je de theefir smaak geeft en bruisend maakt
 8. Voeg aan de gezeefde thee kefir nu wat verse of bevroren vruchten, een beetje siroop of wat vruchtensap toe. Hier kan je eindeloos variëren met de mogelijkheden. Bij theefir zijn citrusvruchten erg lekker, maar ook gedroogde abrikozen of een paar blaadjes pepermunt. Nu maak je van je theefir een echt lekkere ijsthee.
 9. Draai een deksel dicht op de pot of fles en laat nog 1 – 2 dagen staan. Vergeet niet elke dag even de fles te ontluchten om ontploffingsgevaar te voorkomen of neem een weckfles.
 10. Na 1-2 dagen is je theefir klaar en kan je genieten.
 11. Bewaar in de koelkast voor een heerlijk probiotisch en verfrissend drankje!

De theefir is ongeveer 2 weken houdbaar in de koelkast. De ideale vervanger van reguliere ijsthee, of gewoon als dagelijks oppeppertje voor de darmen.

 

Rika
Door

Rika

op 12 April 2020

Wat een leuke variatie op de waterkefir! Dat maak ik al jaren en ik heb al veel geëxperimenteerd met kruiden en vruchten, maar nog nooit aan thee gedacht. Ga ik dus nu uitproberen. Ook de zuurdesemwafels staan voor de komende week op het programma.

Ray
Door

Ray

op 6 November 2020

Erg interessant idee, ziet er nog lekker uit ook! Vraag me alleen wel af sinds wanneer roestvast staal geen metaal is?

Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies